Jak wspominałem poprzednio, zespół kruchości charakteryzuje się ogólnym obniżeniem odporności i kondycji organizmu. Występuje on najczęściej w podeszłym wieku i sprawia, że Pacjent jest dużo bardziej podatny na wszelkie urazy. Zespołowi kruchości towarzyszy sarkopenia związana z wyraźnym pogorszeniem się funkcji mięśni szkieletowych. Jak zatem można wspomóc Chorego, poza zapewnieniem mu dostosowanej rehabilitacji?
Dieta jest równie ważnym elementem zwalczania zespołu kruchości. Optymalna rehabilitacja musi być bowiem uzupełniana odpowiednio zbilansowanymi posiłkami.
Niskie spożycie kalorii jest bardzo powszechne wśród Seniorów, przy czym stopniowo spada ono o około 25% między czwartą a siódmą dekadą życia. Co więcej, zmniejszone spożycie kalorii jest jeszcze bardziej rozpowszechnione u osób starszych, które przebywają w placówkach długoterminowej opieki zdrowotnej.
Zapotrzebowanie kaloryczne w przypadku zespołu kruchości szacuje się na 24-36 kcal/kg/dobę. Ważna jest suplementacja witaminy D, która ma pozytywny wpływ na wzrost siły mięśniowej. Warto także zwracać uwagę na zawartość białka w diecie, ze względu na jego centralną rolę w optymalnym działaniu mięśni. Zaleca się spożycie białka na poziomie ≥ 1,0–1,2 g/kg/dzień dla zdrowych osób starszych oraz 1,5–2,0 g/kg/dzień w przypadku Pacjentów z zespołem kruchości, niedożywionych lub zagrożonych innymi chorobami współistniejącymi.
Warto jednak zachować ostrożność. Suplementacja białka u Starszych Pacjentów może w niektórych przypadkach zmniejszać apetyt i wywoływać wczesne uczucie sytości, zmniejszając spożycie innych istotnych składników diety.
Zobacz także:
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!